ΟΙ ΠΣΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 22/10/2014



 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 22/10/2014 



Κατά τη 15η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22/10/2014 η δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση δια των δημοτικών συμβούλων Θοδωρή Σπηλιόπουλου και Αθηνάς Σκαμπά έκανε ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις-ερωτήσεις και προτάσεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία και το Δήμο Χαϊδαρίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΗΝΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της κίνησης Θοδωρής Σπηλιόπουλος με αφορμή τον εορτασμό της 28η Οκτωβρίου πρότεινε τη θέσπιση μήνα αντιφασιστικής μνήμης με έναρξη την Εθνική εορτή συμπεριλαμβανόμενης της 8η και 9η Νοέμβρη ως Παγκόσμιας ημέρας κατά του φασισμού, τα 70 χρόνια μετά το τέλος του αντιφασιστικού αγώνα, της μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου κλπ.

Ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε τη σημασία διατήρησης της αντιφασιστικής μνήμης και την ανάγκη ανάδειξης του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και του Μπλοκ 15 που αφορούν το Δήμο μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της μνήμης των Χαϊδαριωτών καθώς και την καταπολέμηση ναζιστικών ιδεών και ρατσιστικών επιθέσεων. 

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
Με αφορμή την πρόσκληση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου σχετικά με την έναρξη της συζήτησης στους Δήμους για το πολύ σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος επανέφερε την έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πως άλλοι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΥΣ
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των βρεφονηπιοκόμων και απευθυνόμενος προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο ανέφερε: « είναι ένα θέμα το οποίο έχω ψηφίσει υπέρ και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και εννοώ για τις 2μηνες συμβάσεις που ψηφίσαμε όλοι κατά πλειοψηφία, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, έχω ήδη απευθυνθεί και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Αντιδήμαρχο.

 Θα ήθελα να ακουστεί εδώ, οι 14 βρεφονηπιαγωγοί που προσελήφθησαν με ποια κριτήρια έγινε; Δεν υπήρχε τυπικό σ’ αυτό που ψηφίσαμε, αλλά κατά συνθήκη παίρνονται υπ’ οψιν τα παιδαγωγικά κριτήρια στο να μην αλλάζουν τα παιδιά κατά το δυνατόν παιδαγωγούς και άλλα κοινωνικά κριτήρια. Θα ήθελα να απαντηθεί, έχω ήδη ενημερώσει τον κ. Παντελάρο αλλά επειδή είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα και δημιουργείται μία εντύπωση περί κανονισμού στα πλαίσια των επικεφαλής κλπ, θα ήθελα να ακουστεί η απάντηση του Δήμου»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
H Αθηνά Σκαμπά , σε ερώτηση της έθιξε το θέμα των κοινωνικών δομών. Ειδικότερα η δημοτική σύμβουλος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας δομών που λειτουργούν στο Δήμο καθώς και τη θέση της Διοίκησης αναφορικά με τη συνέχιση λειτουργίας αυτών αλλά και με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εξακολουθήσει ενδεχομένως αυτή η λειτουργία.
 Η κ. Σκαμπά έθιξε την προβληματική της εμπλοκής και συμμετοχής των πολιτών σε αυτές τις κοινωνικές δομές με την έννοια ότι η αλληλεγγύη είναι ένας τρόπος αντίδρασης της κοινωνίας στην κρίση και έχει νόημα όταν ενεργοποιείται ο κόσμος. «Ενας Δήμος μπορεί να συμβάλει αλλά έχει νόημα να συμβάλει ενεργοποιώντας κιόλας, όχι μόνον από πάνω δηλαδή».
 Η κ. Σκαμπά στην ίδια λογική πρότεινε την αξιοποίηση της προσφοράς που έχουν εκδηλώσει ήδη καθηγητές για Κοινωνικά Φροντιστήρια σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων κατά τις απογευματινές ώρες ώστε αυτά να αποτελέσουν κοιτίδα δημιουργικής δραστηριότητας σε κάθε γειτονιά. 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Εν συνεχεία ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων και κατά την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο παράδειγμα των καθαριστριών στο Δρομοκαΐτειο -που αγωνίστηκαν καταγγέλλοντας την ιδιωτική εταιρία που μετήλθε παράνομες πρακτικές-,  κατέληξε ότι η μόνη λύση είναι ο κοινός αγώνας. Ακολουθεί απόσπασμα από την τοποθέτησή του:
«Κάποιοι δεν πιστεύανε ότι πιθανά αυτός ο αγώνας, θα είναι μερικά πετυχημένος, δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν τη δουλειά τους. […]

Το θέμα δεν είναι να μπούμε στη λογική να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε πιό χρήσιμοι από κάποιους άλλους, το θέμα είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα μιάς άλλης κοινωνικής πολιτικής που σημαίνει αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και μιάς άλλης κυβέρνησης.

 Μέχρι τότε ο δρόμος του αγώνα είναι ο ενωτικός δρόμος και αυτόν τον ρόλο είναι σημαντικό οι Δημοτικές Αρχές που πιστεύουν ότι έχουν έναν άλλον προσανατολισμό, που έχουν αριστερό πρόσημο, να κινηθούν μαζί με την Περιφέρεια, όχι για να υποκαταστήσουν τους αγώνες των εργαζομένων αλλά για να βοηθήσουν στους αγώνες.
 Η πολιτική της ανάθεσης που κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι και βεβαίως μαζί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, πολιτικές δυνάμεις, δημοτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, να ιεραρχήσουν στόχους και αγώνες.
\
 Σ' αυτή τη κατεύθυνση λοιπόν εμείς, όπως και για τα άλλα ζητήματα έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, θα είμαστε συμπαραστάτες και όχι μόνον με ψηφίσματα αλλά και με δράσεις, γιατί αναγκαίο αυτή τη στιγμή το πρόβλημα να το αγκαλιάσει και σ' αυτό πρέπει να συμβάλει ο Δήμος και το Δημοτικό  Συμβούλιο, το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα απλά του Δήμου ή από άποψη συμπαράστασης που θα το κάνει έτσι και αλλιώς, είναι ζήτημα να το αγκαλιάσει και η κοινότητα μέσα στο σχολείο, το γονεϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, να το κάνει δικό του πρόβλημα και σ' αυτό έχουμε δρόμο να τραβήξουμε»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Ο κ. Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μία αίσθηση βελτίωσης των εσόδων, η οποία είναι μεν αντικειμενικά σωστή , πολιτικά δε είναι πλασματική, εξηγώντας ότι στην ουσία δεν υπάρχει αύξηση των παγίων εσόδων αλλά αύξηση των εκτάκτων εσόδων (πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ). «[…] επειδή γίνεται μία συζήτηση εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας χρήσιμος νόμος. Είναι η εξέλιξη του χαρατσιού, η εξέλιξη λοιπόν του χαρατσιού προέβλεψε και γι' αυτό μπήκε σε σχέση με το χαράτσι, να διευρύνει θα λέγαμε την φορολογική βάση και γι' αυτό αντικειμενικά στον Δήμο Χαϊδαρίου έχουμε μία αύξηση της τάξεως των 100.000, όσον αφορά αυτόν τον τομέα, το οποίο είναι σημαντικό. Επίσης πρέπει να πούμε ότι οι εισπράξεις προηγουμένων οικονομικών ετών ξεπέρασαν πιθανά τις προβλέψεις και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης. Μπροστά στην διαφαινόμενη αλλαγής σελίδας στον Δήμο Χαϊδαρίου, ανεξαρτήτως τι και πώς, μία σειρά από τους οφειλέτες των προηγουμένων ετών μπήκαν στη διαδικασία τακτοποίησης μέσα από τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος. Αυτό έχει φέρει μία κανονικότητα εσόδων θα λέγαμε από προηγούμενα οικονομικά έτη και βεβαίως πρέπει να πούμε ότι είναι ένα ζήτημα που το έχω ρωτήσει, δεν θεωρώ ότι έχει λυθεί, είναι ξαφνικά τα έσοδα των προηγουμένων οικονομικών ετών από 5 εκατομμύρια πήγανε 7 εκατομμύρια και θεωρώ ότι είναι προς διερεύνηση αυτό το πράγμα, δηλαδή με απασχολεί εάν οικονομικά είναι τεχνικό λάθος ή εάν είναι ζήτημα που μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα, πολιτικής ανοχής σε μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που χρώσταγαν πολλά.[…]». Αναφερόμενος δε στα έξοδα ο κ. Σπηλιόπουλος μίλησε για το ζήτημα των έργων . «Στην ουσία δεν υπάρχει έργο που να μπορείς να πεις ότι είναι σε εξέλιξη, είτε αφορά την παιδεία, τις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, όλα αυτά τα ζητήματα, το ρυθμιστικό και στην ουσία το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι μία επανάληψη, αυτό που είναι η εισηγητική έκθεση, βεβαίως έγινε κάτω από την πίεση του χρόνου στο να αποτυπωθεί, της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τεχνικά άρτιο, υπάρχει όμως ένα πολιτικό ζήτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα και κυρίως ποιές θα είναι οι προτεραιότητες.»
Ενώ τέλος άνοιξε το ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου και των ορκωτών λογιστών προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία μίας διαπαραταξιακής επιτροπής. «Σε μία διαπαραταξιακή επιτροπή εμείς είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους γιατί αυτό που είχαμε πει προεκλογικά όλοι μας πρέπει να το ελέγξουμε […]»


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *