ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Προς: την πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου Κα Ελευθερία Τοκατλίδου    

Από:  Θοδωρή Σπηλιόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο, Επικεφαλής ''Πολίτες σε Δράση - Οικολόγοι Πράσινοι''

ΘΕΜΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

5/12/2013

Ένας καινούργιος όρος προστέθηκε στην πολιτική, στην κοινωνιολογία, στην οικονομία.
Η  έννοια της ενεργειακής φτώχειας ειδικότερα: Είναι η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες ενέργειας στο σπίτι (ειδικότερα θέρμανση και ψύξη χώρου, φωτισμός και οικιακές συσκευές). Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης επιστημόνων συστάθηκε το Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο για τη Φτώχεια Καυσίµων. Σύμφωνα με το Δίκτυο για το 2011:
  1.  Το  10-19 % των Ελληνικών νοικοκυριών  για οικονομικούς λόγους δεν θερμαίνονται σωστά
  2. Το 20-30% των Ελληνικών νοικοκυριών καθυστερούν την πληρωμή πάγιων λογαριασμών. Το ποσοστό για το 2012 ανήλθε  στο 40-50% σύμφωνα με την Αλληλεγγύη για όλους.
Η «ενεργειακή φτώχεια» πλήττει και αρκετούς συμπολίτες μας. Γνωρίζουμε πολλούς που για δεύτερη χρονιά δεν θα έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, κάποιους άλλους που αναζητούν εναλλακτικές αλλά επικίνδυνες λύσεις  (π.χ. μαγκάλια) και ορισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς  της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τους έχει κοπεί το ρεύμα, και να απειλείται σοβαρά η υγεία τους.

Προτείνουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση με την οποία α) να ζητά από τη ΔΕΗ  να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς δημοτών μας που έχουν λήξει και  επειδή δεν πληρώθηκαν έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης και να δηλώσει την πρόθεσή του Δήμου Χαϊδαρίου να τακτοποιήσει με διακανονισμό την επανασύνδεση. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει οι Δήμοι Ζακύνθου, Τρίπολης και ενδεχομένως και άλλοι που δεν γνωρίζουμε β) να πληρώνει ο Δήμος τους λογαριασμούς σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας και διαδημοτικής επιτροπής που θα συσταθεί για αυτόν το σκοπό.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πληρώσει λογαριασμούς της ΔΕΗ μπορεί να στηριχτεί στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων  ν. 3463/2006 ο οποίος  ορίζει στην παράγραφο 2 του άρθρου 202 ότι: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα».

Από την προαναφερόμενη διάταξη, συνάγεται ότι επιτρέπεται στους Δήμους να παρέχουν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χρηματικά βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους δημότες τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για την αντιμετώπιση απ΄ αυτούς έκτακτης και σοβαρής ανάγκης δηλαδή ανάγκης που οφείλεται σε απρόβλεπτα και αιφνίδια περιστατικά και διακυβεύει το στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης του χρήζοντος το βοήθημα, η οποία (ανάγκη) μπορεί να συνίσταται και σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης της υγείας αυτού.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου να βάλει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση και να ληφθεί σχετική απόφαση.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής
«Πολίτες σε Δράση -  Οικολόγοι Πράσινοι»

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *