Να κρατήσουμε όρθια την αυτοδιοίκηση, φραγμό στην κοινωνική καταστροφή "Συνέντευξη Μέρος Α"

Η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση-Οικολόγοι Πράσινοι», σας καλούν σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 8:00μ.μ, με θέματα :

Εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας (νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, Αττικό)

Εξελίξεις στην Εκπαίδευση (απολύσεις καθηγητών, ενοποίηση σχολικών μονάδων) και οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Ο επικεφαλής

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μανώλης Σωτηρόπουλος (γραμματέας δημοτικής κίνησης):

Να σας καλωσορίσουμε. Παρότι που φτάνει ο Αύγουστος και έχουμε αποκτήσει το συνήθειο τα τελευταία σαράντα χρόνια και αποκτήσει το δικαίωμα να εξαφανιζόμαστε για να ξεκουραζόμαστε, αλλά οι καταστάσεις και τα πράγματα που τρέχουν αυτό το διάστημα μας κρατάνε εδώ και μάλιστα με μια ένταση, γιατί δεν ξέρουμε ποίες θα είναι οι εξελίξεις.

Οι ήδη γνωστές εξελίξεις και για αυτό καλεστήκατε εδώ σήμερα που  έχουν σχέση πρώτα και κύρια με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε ένα αυτό, δεύτερο τα ζητήματα παιδείας που τρέχουν συνέχεια με τις απολύσεις, με τις συρρικνώσεις και όλα αυτά και τρίτο το θέμα των νοσοκομείων και της υγείας γενικότερα, είναι ζητήματα που μας αναγκάζουν να κάνουμε σήμερα αυτή τη συνέντευξη τύπου με διάφορες κατευθύνσεις που θα παρθούν από δω, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα.

Όταν η παιδεία και η υγεία αρχίζουν και καταρρέουν, σημαίνει ότι αρχίζει και καταρρέει το ίδιο το κράτος.

Εμείς λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το χέρι μας για να σταματήσει αυτή η κατάσταση και στην προκειμένη περίπτωση για αυτό το λόγο, σας καλέσαμε και θα αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα, θα αναφερθεί ο επικεφαλής των «Πολιτών σε δράση-Οικολόγων Πρασίνων» ο Θοδωρής ο Σπηλιόπουλος και ακόμη θα συμμετέχει στη συζήτηση ο Κωστας Φωτεινακης με το θέμα (που κι αυτό καίει αυτόν τον καιρό), της διαχείρισης των απορριμμάτων και τοπικά εδώ στο Δήμο την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, την οποία ζείτε και τη βλέπετε και με αυτά τα θέματα θα σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνουμε.

Ο λόγος στον επικεφαλής της παράταξης Θεόδωρο Σπηλιόπουλο και από κει και πέρα και στο Κώστα Φωτεινάκη (μέλος της γραμματείας και της δημοτικής ομάδας) και στη συνέχεια  ερωτήσεις.

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Δεν είναι μια συνέντευξη υπό κανονικές συνθήκες. Κανονικά σαν νέος επικεφαλής θα έπρεπε να έρθουμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας, να πούμε ορισμένα πράγματα κτλ.

Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όχι μόνο στο Δήμο και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πριν από μερικές μέρες είχαμε την Περιφέρεια Αττικής και παράλληλα σε όλη την Ελλάδα γίνονται συζητήσεις.

Το θέμα που προκύπτει είναι αν το Σεπτέμβριο (κοντά κοντά δηλαδή), θα έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση και αν θα έχει νόημα να σας λέμε για μια σειρά πράγματα.

Θα επανέλθω σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε για να προκαλέσουμε και τη συζήτηση, γιατί μαρμαρώθηκε η πλατεία εδώ και πόσο στοίχισε και αν θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να διατεθούν εκεί πέρα, θα έπρεπε να σας πούμε για το ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού, για το τι πρέπει να κάνουμε που πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε να σας πούμε για την παραλία Σκαραμαγκά και το αν η Δυτική Αθήνα δικαιούται μια ανάπλαση μακροπρόθεσμη, αλλά μέχρι να γίνει αυτό αν εμείς κάτι πρέπει ν κάνουμε και για αυτό το χώρο, θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι ενώ δίνονται χρήματα για καινούριο Κολυμβητήριο σε άλλες περιοχές, για καινούριες δομές αξίας πολλών εκατομμυρίων για τους μεγάλους ανθρώπους για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αν θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση κάποια στιγμή να τολμήσει να ζητήσει και στο Δήμο μας διαφορετική κατανομή των κονδυλίων, πέρα και έξω από τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει ότι, αφού υπάρχουν τα λεφτά τι να τα κάνουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί η κοινωνία καταρρέει.

Αυτή τη συζήτηση δεν θα την κάνουμε σήμερα.
Δεν θα την κάνουμε σήμερα γιατί μπροστά μας έχουμε μια απόφαση που λεει ότι από το Σεπτέμβριο, το παρατηρητήριο θα λειτουργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα υπάρχει το δικαίωμα χωρίς επαναφορά στο Δήμο να παίρνει οριστικές αποφάσεις ο Περιφερειάρχης.

Αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα που ταρακούνησε ξαφνικά τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα Δημοτικά Συμβούλια ή θα θέλαμε να τους έχει ταρακουνήσει, για να μην αδικήσουμε κανένα

Θα λέγαμε ότι υπάρχουν ένθεν και ένθεν απόψεις.

Υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί άρχοντες που εφαρμόζουνε την γενική πολιτική κατά γράμμα, χωρίς παραχωρήσεις, υπάρχουν οι άνθρωποι της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας και γενικότερα στο χώρο της Αριστεράς, οι οποίοι μάχονται ενάντια σε αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι που ενώ στο παρελθόν έλεγαν τι να κάνουμε εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική και με οποίο τρόπο προσπαθούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα στα πλαίσια αυτής της μνημονιακής και Καλλικρατικής  πολιτικής σήμερα θα λέγαμε ότι το ξανασκέπτονται και ορθώνουν -ας το πούμε έτσι για να μην αδικήσουμε κανέναν -το ανάστημα τους.

Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πήρε μια απόφαση, ότι να προτείνει στην ΚΕΔΕ να παραδώσουν τα κλειδιά της βασιλείας των Δήμων και να πούνε ότι παραιτούνται.
Αντίστοιχη απόφαση-προχθές που είχαμε πάει με τον Κώστα- πήρε κατά κάποιο τρόπο και η Περιφέρεια Αττικής.
Στη σημερινή συζήτηση από ότι έμαθα πριν από μία ώρα, από στέλεχος της Αριστεράς που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εκεί και παρευρίσκεται με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, δεν πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.

Στην ουσία καταψηφίστηκε η πολιτική πλατφόρμα που έλεγε ότι δημιουργούμε πολιτειακό πρόβλημα-γιατί αυτό το νόημα έχει- ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο να παραιτηθούν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, να αναγκαστεί να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα, το ζήτημα δηλαδή της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι «Πολίτες σε Δράση-Οικολόγοι Πράσινοι» πριν από ένα μήνα, ενάμισι μήνα περίπου, μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες που προέκυψε μια πολιτική διακήρυξη και ένα κανονισμός λειτουργίας, εξέτασαν με ενδελεχή τρόπο την πολιτική κατάσταση.

Σε αυτή την πολιτική διακηρύξει λοιπόν εμείς είπαμε ότι δεν έχουμε αυταπάτες, όσον αφορά και το μνημόνιο και τον Καλλικράτη.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να φύγουν όσο το δυνατό νωρίτερα και να υπάρξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με ευρύτερες δυνάμεις μια κυβέρνηση προοδευτική, μια κυβέρνηση σωτηρίας όπως λέει πάρα πολύς κόσμος, μια κυβέρνηση όμως που θα κόψει το γόρδιο δεσμό με τα μνημόνια, για να μην κολλήσουμε στους όρους.

Αντίστοιχα στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί αυτή τη στιγμή με όλα αυτά που έχουν μεθοδεύσει, πέρα από τα ζητήματα του τρόπου εκλογής που είναι πλειοψηφικά- σαν Αριστερά τα έχουμε βάλει και παλιότερα- υπάρχει το ζήτημα της υποχρηματοδότησης.

Όλοι οι προϋπολογισμοί συνολικά είναι κάτω από 50-60%.

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση
.
Εμείς λοιπόν τι έχουμε να κάνουμε;

Να παρακολουθήσουμε το χαρακίρι ή την ευθανασία που έχουν επιλέξει να βάλουν την τοπική αυτοδιοίκηση;

Και να είμαστε μέσα στο κάδρο και να το χρεωθούμε;

Νομίζουμε λοιπόν και το λέμε και στην πολιτική μας διακήρυξη,  ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, να αντικρούσουμε αυτή την κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συνθέσεις και στην κοινωνία του Χαϊδαρίου και στη Δυτική Αθηνά και πανελλαδικά.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση από πλευράς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και που έχουν μια διαδρομή όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό, να καταφέρουν να κινητοποιήσουν τον κόσμο που έχει αναφορά σε αυτές τις ιδέες και τις αρχές της Αριστεράς, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση διαφορετική και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό, διότι εκτός από τους ένθερμους υπερασπιστές του μνημονίου, πρέπει να πούμε ότι το φαινόμενο των δήθεν ανεξάρτητων σε πανελλαδικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εκείνων που θέλουν να σώσουν ξαφνικά την τοπική αυτοδιοίκηση,  ενώ όλο τον προηγούμενο καιρό υπηρετήσαν πιστά τη μνημονιακή πολιτική, έχει αρχίσει να εμφανίζεται.

Εμείς λοιπόν λέμε, ότι είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε τις καινούριες συμμαχίες.
Σε αυτές τις συμμαχίες και τοπικά αλλά και πανελλαδικά στην πολιτική μας διακήρυξη λέμε
ίσως με μια οξεία γλώσσα, με ποιους μπορούμε να πάμε και με ποιους όχι.

Και πολύ σύντομα θα θελα να πω μερικές βασικές σκέψεις.

Εμείς νομίζουμε ότι σε αυτές τις συμμαχίες και τοπικά στο Δήμο, αλλά και γενικότερα, χωράει κάθε πολίτης που περπατήσαμε μαζί το  προηγούμενο χρονικό διάστημα στις πλατειές και τους δρόμους.

Να το πούμε πολύ ωμά, που ήμασταν μαζί στα κάγκελα και καταφέραμε να κερδίσουμε μερικές μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, δηλαδή να πέσουν κυβερνήσεις, να αναγκαστούν να τροποποιήσουν τα σχέδια τους να βάλουν μνημονιακούς πρωθυπουργούς, δοτούς να αναγκαστεί να γίνει τρικομματική κυβέρνηση, στη συνέχεια δικομματική κτλ.

Με αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν έχουμε ένα σταθερό βηματισμό ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας σε επιμέρους ζητήματα. Έχουμε κτίσει ένα κοινό δρόμο. Νομίζουμε λοιπόν ότι με αυτούς τους ανθρώπους, θα περπατήσουμε μαζί.

Πρέπει να πούμε όμως κατηγορηματικά ότι δεν χωράνε μαζί μας αυτοί που πατάνε στις δυο βάρκες και επειδή βλέπουν το πλοίο που βουλιάζει-αυτό είναι η γενικότερη εκτίμηση στην κοινωνία- είναι οι γενικότεροι σαλταδόροι της πολιτικής που υπάρχουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι ένθερμοι θιασώτες να υπηρετήσουν την κάθε νέα καινούρια κατάσταση.

Εμείς λοιπόν σε αυτούς που έχουν αναρίθμητα διδακτορικά στο ρουσφέτι, στο πλαστικό σημαιάκι ή είναι μετρ στο τηλέφωνο εκβιασμού των συνειδήσεων και απειλών ή είναι ειδικοί της προσωπικής εξυπηρέτησης ημετέρων, όλοι αυτοί που στην πράξη διόριζαν από το παράθυρο και  που επικαλούνταν το ΑΣΕΠ για αξιοκρατία και που σήμερα κουνάνε το δάκτυλο σε όλους εμάς,  λέμε ότι με αυτούς δεν μπορούμε να περπατήσουμε μαζί.

Βεβαίως υπάρχουν και συμπολίτες που πίστευαν ότι σε πρώτη φάση δεν υπάρχει άλλη λύση, είτε στο Δήμο, είτε γενικότερα στην κοινωνία. Με αυτούς θα βρούμε το βηματισμό, γιατί έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να επανεξετάσει τη ζωή του να δει το τι γίνεται και με μια έντιμη στάση να δούμε μαζί να δούμε τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε πως μπορούμε να τον αποκαταστήσουμε και πως μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και στο Δήμο μας.

Βεβαίως αυτή η κατεύθυνση σημαίνει, ότι πρέπει μέσα από κοινές δράσεις και πορείες, χωρίς βεβαιότητες και χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να απευθυνθούμε στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς που υπάρχουν στο Δήμο, είτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και σε όλες αυτές τις συλλογικότητες ελευθεριακές,  κομμουνιστικές,  αναρχοαυτόνομες κτλ που έχουμε περπατήσει μαζί στις διάφορες δομές και συλλογικότητες με τις οποίες έχουμε τραβήξει ένα δρόμο κοινό σε ζητήματα τοπικά, υπερτοπικά, είτε πανελλαδικά, που ήμασταν μαζί στο να πέσουν τα κάγκελα στο Ελληνικό, ήμασταν μαζί στα κινήματα στις Σκουριές, ήμασταν μαζί στην Κερατέα, ήμασταν μαζί στη λίμνη Σκαραμαγκά και πάει λέγοντας στα ζητήματα τα οικολογικά, που εδώ πέρα στην περιοχή υπάρχει και μια ιστορικότητα της δράσης.

Ήμασταν μαζί στο ΜΕΤΡΟ στα Δυτικά και σε άλλα τέτοια κινήματα μικρά ή μεγάλα, χωρίς να υπερβάλουμε που ο καθένας έδωσε τη δική του συμβολή.

Αυτή λοιπόν είναι η αντίληψη μας για τα πράγματα.

Έρχομαι τώρα στη σημερινή κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς πιστεύουμε το εξής: Η κατεύθυνση είναι να συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας στο να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, στο να αναγκασθεί η ΚΕΔΕ να πάρει διαφορετική απόφαση από αυτή που πήρε μέχρι τώρα.

Σε αυτό το δρόμο ήδη έχουμε βηματισμούς.

Βηματισμούς που μας τους έδειξε η ίδια η κοινωνία, η ίδια η κατάσταση στην περιοχή μας. Δηλαδή περπατήσαμε μαζί και με άλλες αγωνιστικές κινήσεις, είτε στο Αττικό εδώ και μήνες που όπως ξέρετε υπήρξαν κινητοποιήσεις, είτε στο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας,  είτε μαζί για τα ζητήματα των καθηγητών υπερασπιζόμενοι το δικαίωνα τους να αποφασίζουν για απεργία και ενάντια στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις επιστρατεύσεις.

Υπάρχουν λοιπόν τέτοιες κινήσεις ευρύτερα στα Δυτικά και με ορισμένες από αυτές βγάλαμε κοινή ανακοίνωση, όσο αφορά το ζήτημα στο Λοιμωδών, θεωρώντας ότι έχουμε υποχρέωση.

Το κείμενο που πήραν απόφαση οι δήμαρχοι μαζί με τον ΑΣΔΑ, να μη μείνει στα χαρτιά, να μην είναι μια καλή δικαιολογία του τύπου τι να κάνουμε αυτό μπορούσαμε να κάνουμε ας κλείσει το Λοιμωδών ή σε τελική ανάλυση εμείς δεν φταιμε, εμείς λεμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να σηκωθεί και για διάφορα αλλά επιμέρους ζητήματα.

Πρέπει να σας πω ότι πρωτοστατήσαμε μαζί με τους καθηγητές Α,Β και Γ ΕΛΜΕ και χθες έγινε συγκέντρωση στο Περιστέρι και άλλες φορές βρεθήκαμε μαζί με αφορμή και την εμπειρία  για το Λοιμωδών που υπήρξαν 40-50 φορείς, να υπάρξει μια επιτροπή κατοίκων και φορέων της Δυτικής Αθηνάς (υπάρχει μια μαγιά 30 φορέων αυτή τη στιγμή), να συντονίσουμε τα βήματα μας στα τρία βασικά ζητήματα στα οποία ο λαός έχει δικαίωμα στη καθημερινότητα του:

Να έχει δημόσια και δωρεάν υγειά, δημόσια και δωρεάν παιδεία και κοινωνικές παροχές από τους Δήμους. Έχουμε κάνει βήματα και σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν αλλά δυο ζητήματα που πολύ σύντομα θέλω να αναφέρω, γιατί είναι περίπου γνωστά. Δεν προλαβαίνουμε τι να πούμε μαύρο. Μαύρο για την ΕΡΤ, μαύρη Δευτέρα για τους εκπαιδευτικούς, μαύρη Τρίτη για το Λοιμωδών. Η ουσία λοιπόν είναι ότι το κίνημα της Παιδείας θα δώσει τη δική του απάντηση σε αυτή την πολιτική, που αποδομεί την εκπαίδευση και που σημαίνει πως τα λαϊκά παιδιά θα έχουν περισσότερες δυσκολίες.
Η κυβέρνηση από ότι φαίνεται, μπορεί να κάνω και λάθος υπάρχουν και πιο ειδικοί από εμένα,  επέλεξε αυτή τη φορά να μην κάνει συγχωνεύσεις σχολείων ή να κάνει μερικές συγχωνεύσεις ή τουλάχιστον στην Αττική.

Αν και ανακοίνωσε σήμερα από ότι άκουσα και σε αυτό το ζήτημα. Αυτό που θα κάνει θα είναι να μειώσει τις οργανικές θέσεις και σιγά σιγά θα προκύψουν τα ζητήματα αυτά. Στα ζητήματα των νοσοκομείων έχει αποφασίσει (ήταν 45.000 τα κρεβάτια έμειναν 33.000), να μειώσει άλλες 10.000 και έτσι λοιπόν κάποια νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Πρέπει να έχουμε συνείδηση στο εξής: Το 2014-15 περίπου το 50% των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ πριν από 30-35 χρόνια θα πάρουν σύνταξη.

Άρα λοιπόν ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζεται (είδατε με τις δομές που δημιουργεί) να έχει γιατρούς πολλών ταχυτήτων και ενώ είχε πει πως δεν θα διώξει κανέναν, λογιστικά διώχνει και από το ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία και θα πάρει γιατρούς των 600 και 800 ευρώ, όπως και στην εκπαίδευση ήδη το ακούσαμε σήμερα, θα πάρει καθηγητές με 400 ευρώ.

Σε αυτό το πράγμα εμείς, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας.

Θα ακολουθήσουμε όλους τους δρόμους.

Τους δρόμους που είναι και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα έλεγα κυρίως ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε,  είναι να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε αυτοδιοικητικό κίνημα.

Το αυτοδιοικητικό κίνημα σήμερα πρέπει να έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά, πρέπει να χει κοινό βηματισμό με κάθε κλάδο που παλεύει ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Άφησα τελευταία την κατάσταση στο Δήμο.

Πρέπει να σας πούμε ότι έχουμε βγάλει προκηρύξεις τον Ιούνιο και μετά τον Οκτώβριο και μετά το Δεκέμβριο.

Το Δεκέμβριο είπαμε ότι ο Μαραβέλιας, είναι ο ιδανικότερος εκφραστής της μνημονιακής πολιτικής στη Δυτική Αθήνα.

Από μερικούς ίσως και από τα τοπικά μέσα, θεωρήθηκε πως αυτή η έκφραση ίσως ήταν υπερβολική. Βέβαια στην πορεία ο Μαραβέλιας που κρατούσε θεωρητικά ίσως κάποιες αποστάσεις, στην πράξη ήταν ο βασικός εκφραστής αυτής της πολιτικής, έγινε και αναπληρωτής γραμματέας του τομέα τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα λέγαμε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία αναστολή, στο να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Αυτό φάνηκε όταν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που έγινε πριν από 15-20 μέρες, χωρίς λόγο, αιτία και αφορμή θα λέγαμε, φρόντισε να περάσει το σπαστό ωράριο, που κατακερματίζει τη ζωή των εργαζομένων και στο Δήμο. Δεν υπήρχε κάποιος λόγος. Αναδρομικά με αφορμή κάποιες ανάγκες που προέκυψαν και τις οποίες τις έλυσε με το γνωστό τρόπο που μπορεί να λύνει κάθε διοίκηση το καλοκαίρι, με αφορμή τα ΚΑΠ, θέλησε να νομοθετήσει. Έκανε δηλαδή πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Είναι ελάχιστοι σε όλη την Ελλάδα που προέβησαν σε αυτή την πράξη. Και είχε πλήρη επίγνωση. Γιατί τον ρωτήσαμε αν έχει επίγνωση της ενέργειας, στην οποία επέμενε. Τον καλέσαμε να το ξανασκεφτεί, να ξεφύγει από ιδεολογικές εμμονές και να μην το κάνει αυτό το πράγμα γιατί δεν ήταν απαραίτητο, γιατί ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Η κατάσταση στο Δήμο μας είναι γνωστή. Εχούν ιδιωτικοποιηθεί το Κολυμβητήριο, το Πνευματικό Κέντρο, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Όταν λεμε τι εννοούμε; Αν δείτε το πόσος κόσμος είναι μόνιμος, πόσος κόσμος είναι σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, πόσος κόσμος είναι με συμβάσεις συνολικότερα και που έχουν δοθεί τα δικαιώματα μανατζαρίσματος, το συμπέρασμα είναι αυτονόητο.

Το έχουμε ζήσει εδώ πέρα. Τι απομένει;

Να μας πει ότι συγνώμη που δεν έκανα τίποτα, δεν θα ζητήσει ούτε καν συγνώμη που από 65 εργαζόμενους στην καθαριότητα έχουν μείνει 19 και κάποια στιγμή λοιπόν και λόγω συνταξιοδότησης θα προκύψει το ζήτημα ότι τι να κάνουμε για άλλη μια φορά θα το ξαναπούν, να τα δώσουμε τα σκουπίδια και αυτά σε ιδιωτικό φορέα. Αυτή είναι η κατάσταση σταματάω εδώ πέρα, να συνεχίσει ο Κώστας σε αυτό το ζήτημα που είναι πολύ κρίσιμο.

Κώστας Φωτεινάκης: Να πούμε λίγα λόγια να συμπληρώσω δηλαδή για το γενικό κλίμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να συνεχίσω για την τοπική αυτοδιοίκηση, το κλίμα είναι απαράδεκτο.

Το Παρατηρητήριο ουσιαστικά αναιρεί την αυτοτέλεια των Δήμων.

Δεν είναι λίγοι οι Δήμοι  αυτοί που θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί το Παρατηρητήριο κρίνεται αντισυνταγματικό με βάση το άρθρο 101,παραγραφος 1 του Συντάγματος.

Όμως η Αριστερά σε άλλες εποχές, σε δυσκολότερες εποχές,  έχει δώσει αγώνες και τα έχει αναφέρει.

Ακόμα και στη Χούντα φυλακισμένοι αριστεροί διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή μέσα από τις φυλακές για τη δικτατορία, έχουμε στη συνέχεια μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, μεγάλους αγώνες που οι αριστεροί δήμαρχοι έδωσαν για την αποχέτευση και πιστεύουμε ακόμα ότι και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Αριστερά έχει λόγο και τη δυνατότητα να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Λίγα λόγια για τα σκουπίδια, θα ήθελα να πω. Φοβόμαστε παρά πολύ ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει απαξιωθεί συνειδητά για να δοθεί στους ιδιώτες. Με 19 εργαζόμενους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι πάρα  πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στο έργο τους. Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι ένας μεγάλος Δήμος σε έκταση, έχει πράσινο, έχει κήπους, οι άνθρωποι εκεί εργάζονται σε συνθήκες δύσκολες με αυτοκίνητα που είναι παλαιά που δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε κτλ.

Φοβόμαστε δηλαδή ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας θα ιδιωτικοποιηθεί. Εμείς έχουμε μια πρόταση συνολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θα σας παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο.

Πιστεύουμε ότι με οικονομικότερο τρόπο, με οικολογικότερο τρόπο, θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχουν προτάσεις αν θέλετε μπορούμε να τις πούμε στην πορεία, όμως επισημαίνουμε στη συνέντευξη που δίνουμε σήμερα, τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, γιατί έχει απαξιωθεί. 


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *